Testy genetyczne

Testy genetyczne pozwalają zidentyfikować i ocenić specyficzne cechy DNA poszczególnych osób. Dzięki nim można m.in. poznać predyspozycje genetyczne do wielu schorzeń oraz dostosować odpowiednią terapię. Często wykorzystuje się je w diagnostyce chorób dziedzicznych, a także przy planowaniu rodziny. Badania takie wykonujemy przy użyciu różnego materiału biologicznego, a ich wyniki są interpretowane przez specjalistów z dziedziny genetyki. Nasza oferta obejmuje wiele testów genetycznych, w tym m.in. badanie na nietolerancję laktozy i inne. Analizy genetyczne PCR wykorzystujemy też w diagnostyce infekcji układu pokarmowego, oddechowego czy moczowo-płciowego.

Genetyka zajmuje się badaniem zmienności organizmów żywych oraz zasadami dziedziczenia różnych cech, w tym predyspozycji do chorób. Nauka ta wykorzystuje informacje zawarte w genach, będących podstawowymi jednostkami dziedziczności. Jej bardzo dynamiczny rozwój rozpoczął się w 1953 roku, w którym dwaj badacze z Cambridge: James D. Watson i Francis H.C. Crick ogłosili wyniki badań dotyczących struktury DNA. Odkrycie to umożliwiło opracowanie wielu technik laboratoryjnych opartych o analizę kodu genetycznego, które znalazły zastosowanie w diagnostyce medycznej.

DNA test tube and cotton swab, wipe test

DNA test tube and cotton swab, wipe test

Dzięki wykorzystaniu takich metod jak PCR, FISH czy mikroskopowe techniki cytogenetyczne możliwe stało się poznanie przyczyn chorób dziedzicznych występujących u ludzi na poziomie molekularnym. W obecnych czasach, za sprawą stale powiększającej się bazy danych naukowych, jesteśmy w stanie nie tylko diagnozować choroby, takie jak zespół Downa, rdzeniowy zanik mięśni, fenyloketonuria i wiele innych, ale również na podstawie informacji zawartych w DNA Pacjenta – możemy określić predyspozycje do zachorowania na raka, wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego czy nietolerancji pokarmowych.

Badanie na nietolerancję laktozy

Jednym z oferowanych przez nasze laboratorium testów genetycznych jest badanie na nietolerancję laktozy. Objawia się ona dolegliwościami po spożyciu produktów mlecznych, które są skutkiem problemów z trawieniem laktozy, czyli cukru występującego w mleku i jego przetworach. Badanie polega na analizie genu kodującego laktazę – enzym odpowiedzialny za rozkład laktozy. Jego niektóre warianty mogą przyczyniać się do wystąpienia skłonności do problemów z trawieniem produktów mlecznych.

Oferta badań genetycznych:

[1] J. D. Watson and F. H. C. Crick, The structure of DNA, Cold Spring Harb Symp Quant Biol 1953. 18: 123-131