Testy genetyczne
Testy genetyczne pozwalają zidentyfikować i ocenić specyficzne cechy DNA poszczególnych osób. Dzięki nim można m.in. poznać predyspozycje genetyczne do wielu schorzeń oraz dostosować odpowiednią terapię. Często wykorzystuje się je w diagnostyce chorób dziedzicznych, a także przy planowaniu rodziny. Badania takie wykonujemy przy użyciu różnego materiału biologicznego, a ich wyniki są interpretowane przez specjalistów z dziedziny genetyki. Nasza oferta obejmuje wiele testów genetycznych, w tym m.in. badanie na nietolerancję laktozy i inne. Analizy genetyczne PCR wykorzystujemy też w diagnostyce infekcji układu pokarmowego, oddechowego czy moczowo-płciowego.
Genetyka zajmuje się badaniem zmienności organizmów żywych oraz zasadami dziedziczenia różnych cech, w tym predyspozycji do chorób. Nauka ta wykorzystuje informacje zawarte w genach, będących podstawowymi jednostkami dziedziczności. Jej bardzo dynamiczny rozwój rozpoczął się w 1953 roku, w którym dwaj badacze z Cambridge: James D. Watson i Francis H.C. Crick ogłosili wyniki badań dotyczących struktury DNA. Odkrycie to umożliwiło opracowanie wielu technik laboratoryjnych opartych o analizę kodu genetycznego, które znalazły zastosowanie w diagnostyce medycznej.
DNA test tube and cotton swab, wipe test
Dzięki wykorzystaniu takich metod jak PCR, FISH czy mikroskopowe techniki cytogenetyczne możliwe stało się poznanie przyczyn chorób dziedzicznych występujących u ludzi na poziomie molekularnym. W obecnych czasach, za sprawą stale powiększającej się bazy danych naukowych, jesteśmy w stanie nie tylko diagnozować choroby, takie jak zespół Downa, rdzeniowy zanik mięśni, fenyloketonuria i wiele innych, ale również na podstawie informacji zawartych w DNA Pacjenta – możemy określić predyspozycje do zachorowania na raka, wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego czy nietolerancji pokarmowych.
Badanie na nietolerancję laktozy
Jednym z oferowanych przez nasze laboratorium testów genetycznych jest badanie na nietolerancję laktozy. Objawia się ona dolegliwościami po spożyciu produktów mlecznych, które są skutkiem problemów z trawieniem laktozy, czyli cukru występującego w mleku i jego przetworach. Badanie polega na analizie genu kodującego laktazę – enzym odpowiedzialny za rozkład laktozy. Jego niektóre warianty mogą przyczyniać się do wystąpienia skłonności do problemów z trawieniem produktów mlecznych.
Oferta badań genetycznych:
[1] J. D. Watson and F. H. C. Crick, The structure of DNA, Cold Spring Harb Symp Quant Biol 1953. 18: 123-131